0618 358 004

Deze tekening is gemaakt door een jongen van 4 jaar en 9 maanden. Je zou deze vrije tekening een mens-huis’-boom tekening kunnen noemen.

Het eerste wat me opvalt is de vrolijke boom aan de linkerkant van het papier. Links heeft vaak met het verleden te maken, maar ook met talenten, vermogens en eigenheid. Een in de zomer getekende boom met bladeren, vruchten of bloemen, zoals je in deze tekening ziet, duidt vaak op het goed benutten van kwaliteiten. Een boomtekening laat onder meer zien hoe het kind opgroeit en hoe het zich daarbij voelt. Er zijn wortels getekend en de bodemlijn is op een natuurlijke manier getekend. De stambasis (het draagvlak) is stevig. De stam groeit mooi de hoogte in en heeft geen onderbrekingen, dat is fijn. Naast de boom heeft de jongen een gezellige boomhut met trap getekend. De groene lijn van de kruin heeft hoekige en ronde vormen. Hoekige lijnen wijzen vaak op het denken en ronde lijnen meer op het gevoel. De boom draagt rode en gele vruchten. Rood straalt hier energie uit en geel levendigheid. Vruchten geven aan dat er iets is dat ‘zijn vruchten afwerpt’. Zo te zien, zit de tekenaar lekker in zijn vel en geniet hij van zijn groei en bloei.

Rechts op het papier staat een soort van oranje huisboom (paddelstoel?) of een huis met rond dak. Het dak heeft veel ruimte en er heerst rust, net zoals in de kruin van de boom, dat geeft aan dat er rust en ruimte is in het jongetje zijn hoofd. Oranje staat vaak voor speelsheid, warmte en blijheid. Er komt wat licht grijze rook uit de schoorsteen, dat duidt aan dat het gezellig en gemoedelijk in huis is en dat hij hem kan uiten. Heeft hij nou een bed op de bovenverdieping getekend en een deur naast het huis? De deur is in licht groen getekend met een geel raampje. Licht groen staat voor prilheid en lente. Een deur staat voor de hoedanigheid van de toegankelijkheid. Het jongetje staat open voor contact en je mag bij hem naar binnen kijken door het raampje.

Ik zie dat het jongetje een figuurtje links van de deur heeft getekend. Wanneer een kind iets wat op een buikje lijkt bij de benen tekent, spreekt men van een verlengde koppoter. Dat geeft aan dat het lichaamsbesef van het kind zich ontwikkelt en dus veranderd. Het gezichtje heeft een glimlach, het jongetje heeft het naar zijn zin.

Vanaf 4 jaar krijgt de zon vaak een vast plek bovenaan het papier. De stralen lopen dan meestal vanuit de rand naar buiten. Dit symboliseert het onderscheid dat het kind kan maken tussen zichzelf en de omgeving. Dit zie je heel mooi terug in deze tekening. Daarnaast staat de zon ook voor primaire mannelijke energie of vaderkracht als gids. Het zonnetje schijnt mooi rechtsboven in de hoek. De rechterkant heeft met toekomst, dromen en verwachtingen te maken en die ziet hij positief tegemoet.

Een zon is bijna altijd geel. Als kinderen geel in hun tekening verwerken, betekend dat vaak levendigheid en warmte. Wordt er veel geel gebruikt in een tekening kan dat duiden op te veel activiteit. Dat is hier niet het geval. Je ziet de kleur geel steeds weer heel subtiel terugkomen in de tekening. Kijk maar eens naar de trap, de vruchten, het rompje, het raampje van de deur, het bed en de zon. Als ik zo naar de tekening kijk, zie ik een rustig en toch ook levendig jongetje, die vanuit een positieve basis tot bloei komt, waarbij zijn ontwikkeling voorspoedig verloopt.