0618 358 004

Vrije tekening van een jongen van 5 jaar en 9 maanden

Bij kinderen in de leeftijd van 3-8 jaar is de regenboog een geliefd onderwerp om te tekenen. Vooral meisjes tekenen vaak regenbogen, maar zoals u ziet tekenen jongens ze evengoed. De regenboog staat symbool voor overgangsperiodes en verandering. Kinderen tekenen ze vaak in periodes wanneer er veel gebeurt en er veranderingen plaatsvinden. Zoals de overgang van thuis naar school of van de ene groep naar de andere. Maar ook veranderingen thuis kunnen ervoor zorgen dat kinderen meer regenbogen tekenen.

Ik weet dat dit jongetje een vorm van autisme heeft en een prikkelgevoelig kind is. Dit zie ik in eerste instantie niet gelijk terug in deze tekening. Wat me opvalt in deze regenboogtekening is de zwarte kruising, het zwarte zonnetje met het kruis en de zwarte lijn onder de regenboog.

Kinderen tekenen kruisingen wanneer ze een situatie ontgroeien, zich verder ontwikkelen. Ze ontdekken dat er meer is in de wereld en gaan beseffen dat ze keuzes kunnen maken. Kruisingen tekenen staat ook voor actief ingaan tegen een situatie. Het is niet toevallig dat we onze armen kruisen of een kruis zetten door dingen die we niet willen. Tussen de 3 en 6 jaar tekenen kinderen vaak kruisingen. Wanneer een kind buiten deze leeftijd om veel kruisingen tekent, kan dit betekenen dat het kind voor een keuze staat of frustratie ervaart wat betreft de vrijheid om zelf keuzes te maken.

Zonnetjes worden veel getekend door kinderen. Het zegt iets over worden wie je bent, je kern en energie. Dit jongetje is er erg beheerst voor zijn leeftijd, kijk maar eens hoe netjes hij de lijntjes van het zonnetje naast elkaar heeft getekend.

Zwart geeft nadruk en wil vaak iets bekrachtigen. Zwart kan bijvoorbeeld staan voor durf en moed, maar ook voor rouw. Ik denk dat deze tekening zeker met rouw te maken heeft. Het jongetje zijn beide overgrootvaders overleden in korte tijd en hij had met hen toch wel geregeld contact. De spanningen in deze heftige periode zullen bij hem goed voelbaar zijn geweest. Er is kracht, moed en durf voor nodig om dit door te komen. Deze verliezen zijn heftig en geven veel verandering in het jongetje zijn leven. De kruisingen in deze tekening lijken dit nog eens extra te bekrachtigen.

Regenbogen worden vaak getekend ter bescherming en is passend in deze situatie. De regenboog is de krachtbron van deze tekening, evenals de buiging naar rechts onderaan. Dit geeft aan dat hij ondanks deze moeilijke periode open staat voor de toekomst. En kijk ook eens naar de kleuren van de regenboog en naar de netheid van de lijnen, heel mooi en beheerst!