0618 358 004

Deze tekening is gemaakt door een jongen van 8 jaar en 2 maand.

Het eerste wat mij opvalt is de open woning. Dit past heel mooi bij het doorzichtige tekenen, dat voorkomt in de magische fase. Kinderen tekenen wat ze weten en niet alleen wat te zien, zoals dit jongetje hier de stoelen en tafels door de muur van het huis heen heeft getekend.

Ook zit de jongen in de Latentiefase 7-10 jaar. In deze fase groeien kinderen vooral op intellectueel gebied. Hun brein slaat in deze periode veel abstracte kennis op, waaronder cijfers en letters. Op emotioneel gebied ontstaat vaak meer rust. Kinderen raken alsmaar beter aan de realiteit aangepast. Ze beseffen goed wanneer hun tekening niet op de werkelijkheid lijkt. Het kind wordt in deze fase steeds kritischer. Vaak hebben kinderen op deze leeftijd nog niet de motorische vaardigheden en tekentechniek ontwikkeld om te kunnen voldoen aan de eisen die zij zelf aan hun tekening stellen. Daardoor kunnen ze gedesillusioneerd raken en willen ze vaak niet meer tekenen. Er ontstaat tekenmoeheid. Meestal gebeurt dit vanaf 8 jaar.

Een andere reden voor het feit dat kinderen in deze leeftijdsfase minder tekenen, is dat hun leven verandert. Zij trekken er meer op uit, gaan vaker buitenspelen. Ze hebben meer behoefte aan spelen met vrienden en vriendinnen. Ook krijgen kinderen in deze fase minder tijd, vanwege allerlei andere bezigheden, zoals sport.

De kleur blauw staat voor het scheppen, maar ook voor rust en ruimte. Het huis straalt rust en ruimte uit en is mooi met dezelfde lijndikte getekend. Er zijn geen zwaar aangezette lijnen bij het dak, die kunnen duiden op het ervaren van druk. De lijnen van het dak staan voor de verhouding vader-moeder-kind. Het punt van het dak is dan het kind, de linker lijn staat voor de vader en de rechter lijn voor de moeder. Het dak staat evenzo voor het hoofd van het kind, als daar veel getekend en/of gekleurd is kan het kind vol ideeën zitten, maar er kan ook sprake zijn van onrust en drukte in het hoofd. Het dak is in deze tekening leeg, dat geeft aan dat het kind goed prikkels kan verwerken.

De schoorsteen in de tekening valt op door zijn stevigheid en de oranje kleur. De schoorsteen is recht op het huis gezet, dat wijst op een bepaalde ontwikkeling in de ruimtelijke oriëntatie. Wanneer kinderen oranje gebruiken duidt dat vaak op speelsheid, vrolijkheid en enthousiasme. Een schoorsteen op het dak staat voor ontlading en warmte. Dit betekent meestal dat het kind een manier heeft gevonden om zich te kunnen ontladen en de mogelijkheid heeft om zich te kunnen uiten. De kachel brand en de schoorsteen rookt mooi. Dat geeft aan dat er gezelligheid heerst, dat er warmte en voedsel is, er wordt voor de innerlijke mens gezorgd. De kleur van de rook is licht grijs, dat is fijn, veel donkere rook kan erop duiden dat er veel gebeurt en het niet prettig is. De licht grijze kleur geeft aan dat de tekenaar kan ventileren en zijn gevoelens goed naar buiten kan brengen.

Rechts van het huis staat een stevige boom, die nog net mooi op de tekening past. De wortels staan onder andere symbool voor de mate waarin het kind stevig in het leven staat, voor het geaard zijn en draagkracht. De stambasis is evenwichtig. Het lijkt erop dat de jongen een gezonde dosis zelfvertrouwen heeft en al prima zelf zijn ding kan doen en wil doen. De stam staat symbool voor de romp, de organen en gevoelens. De stam heeft geen onderbrekingen, dat geeft vaak aan dat er geen vervelende indrukwekkende dingen zijn gebeurd. De takken van de boom staan zowel naar boven ‘het spirituele’ als naar de zijkanten ‘het sociale’ gericht, de jongen staat open voor contact en vindt het vast fijn om contact te hebben met anderen. Takken alle kanten opgetekend kan daarnaast ook nog eens betekenen dat het kind overal een soort van ‘zendertjes’ heeft, die alles oppikken.

Alles uit de tekening wijst naar een fijne, stevige basis. De zon geeft aan dat het kind zich beschermd en bekrachtigd voelt. Het zonnetje staat mooi in de rechterhoek te schijnen. De rechterkant van het papier heeft o.a. te maken met de actieve kant, met dromen, toekomst en verwachtingen. De zachtgroene kleur rond de boom en het huis geeft nog eens extra aan dat er een gezonde basis wordt geboden voor groei, bloei en positiviteit.