0618 358 004

Een boomtekening van een volwassen vrouw

De boom is goed geworteld. Dat kan aangeven dat ze letterlijk (voeding) en figuurlijk (informatie) goed op kan nemen. Er zijn veel wortels, het kan zijn dat ze niet snel uit haar evenwicht is te brengen. Wortels zeggen iets over de thuisbasis. In een tekening van een volwassen persoon, kan het gaan om hem of haar eigen thuis, maar ook over het thuisgevoel van vroeger toen het nog kind was. Deze tekening geeft aan dat de wortels erg belangrijk zijn. Wanneer de stam en wortels als eerste opvallen dan kan dat spreken van onrust aan de basis. In deze tekening valt de stam niet gelijk als eerste op, het is meer de grote van de kruin en hoeveelheid wortels die het meest opvallen.

De stam is verhouding met de kruin en wortels niet groot. Een stevige stam kan spreken van starheid en koppigheid en een dunne stam kan aangeven dat iemand met alle winden mee zou kunnen waaien. In deze tekening vind ik de stam niet erg stevig maar ik kan ook niet spreken van een dunne stam. De stam in de lengte wordt gezien als de leeftijd in jaren en als het ‘ik’. Eventuele beschadigingen aan stam, takken of holletjes in de boom verwijzen vaak naar ingrijpende gebeurtenissen. In deze tekening zie je duidelijk een holletje in het midden van de stam. Dat kan betekenen dat er halverwege haar leven iets is gebeurd of meerdere dingen tegelijk zijn voorgevallen die veel indruk hebben gemaakt of zelfs als traumatisch zijn ervaren.

De Takken in de kruin of kroon van de boom wijzen alle kanten op, dat kan betekenen dat ze makkelijk contact maakt en/of dat ze contact zoekt en hiervoor open staat. De kruin is over het algemeen genomen druk, dit kan aangeven dat het hoofd vol is en er onrust heerst. Toch vind ik de kruin ook wel weer geordend met takken, vruchten en bladeren.

Vruchten staan voor ontwikkeling en dat er iets is dat zijn vruchten afwerpt. In deze tekening staat de kleur rood in eerste instantie voorlevensvreugde, energie en enthousiasme, daarnaast kan het ook aangeven niet te veel hooi op de vork te nemen. De stam, het draagvlak moeten wel stevig genoeg zijn.

Ronde vormen in de kruin, zoals de groene lijn van bladeren rond de takken van de kroon, wijzen op warmte en gevoel. De bladeren in de licht groene kleur spreken van levendigheid, van groei en positiviteit.